Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Rosler

17. 2. 2015

 

V časopisu YACHT 2/2015 jsem narazil na „nekrolog“. 30. prosince zemřel ve věku 88 let Josef Rӧssler, vnuk Rӧsslera-Ořovského (1869 – 1933), kterého si díky Benovi Pucholtovi připomínáme běžeckým Crossem (že to ten Ben nazval Cross a né Kros ?, když Rӧssler, tak by to mohlo být i Croß). Vnuk Josef byl, dle vzpomínky autora nekrologu Rudolfa Holého, rovněž jako jeho děd, člověk širokého rozhledu a mnoha zájmů, ze kterých dominantně na prvním místě uvádí jeho aktivity jachtařské. Tím navázal přímo na odkaz svého děda, zakladatele (mimo jiné) českého jachtingu. Na vlastnoručně postavených plachetnicích obeplul v součtu řady plaveb dvakrát kolem Zeměkoule, o čemž napsal dvě knihy: Ostrov Štírů a Ve znamení Štíra (názvy podle jména jeho lodí Štír). Na své cesty se vydával z Prahy po vodě, tedy Vltava – Labe a do Hamburku. Byl pamětníkem začátků československého elektrotechnického průmyslu a byl autorem několika patentů a bezprostředně se podílel na vývoji řady eletrotechnických přístrojů. Zajímal se však i o hudbu, literaturu a historii. Časopis YACHT jej zmiňuje jako čestného člena ČYKu (Český Yacht Klub) a držitele zlatého odznaku ČSJ (Český svaz jachtingu). Při pohřbu Josefa Rӧsslera 9.ledna byla velká aula obřadní síně strašnického krematoria zaplněna členy ČYKu, ČANY (Česká asociace námořního yachtingu) a skautu. Nám běžcům se mimoděk vybaví vzpomínka, kdy jsme se na stejném místě v roce 2012 loučili s Ivem Domanským a „rodinu“ tvořilo bezpočet těch, kteří nebyli přímo pokrevně příbuzní. Nekrolog uzavírá informace o setkání jachtařů v pražské loděnici, kde si přítomní zavzpomínali na Josefa Rӧsslera a  připoměli si jej fotografiemi, které připravili jeho synové.

Tím se dostávám k uvědomění si, že ač na nás jména, jako Rӧssler-Ořovský, dýchají historií, v daném případě nesporně,dovolím si užít slova: sportovně-romantickou historií, platí současně, že jde o historii, abych tak řekl, z masa a kostí, nic virtuálního. Mám na mysli to, že s potomky, v daném případě s pravnuky, se můžeme potkat.

Na závěr, jak se říká pod čarou, si dovolím uvést rozsah aktivit „starého pána“, teď tedy myslím na Josefa Rӧsslera-Ořovského, jak je uvádí wikipedie: … Patří dodnes k největším postavám českého sportu. Má zásluhy na zavedení řady sportů v českých zemích. Spolupracoval při zakládání četných sportovních klubů a sportovních svazů. Byl především výborným veslařem, ale byl činný i v rychlobruslení, v ledním hokeji, tenise, jachtingu, lehké i těžké atletice, fotbalu a kanoistice.    

O příhodě, kdy si, z tuším Finska, objednal lyže Hickory, jsem již někdy dříve na těchto stránkách psal. Pošťáci je uměli doručit i přes to, že odesílatel uvedl do adresy jen“ Rӧssler – Praha.