Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hubert Šulák

30. 4. 2015

     Pamatuji, že když jsem začal běhat, čímž myslím pohárové závody Maratonklubu, tedy "běžců kladenska a rakovnicka", tak jsem si říkal, kdo to teda byl, ten Hubert Šulák, když má Osada Oddechu ten "kultovní" běžeckej závod  jako jeho Memoriál. No jednoduchým dotazem směrem k pamětníkům, jako je Láda Tlustý, jsem se dozvěděl, že to byl jednak šerif Osady a jednak běžec a taky nějakej ten funkcionář. Níže uvádím pár odkazů, z nichž lze skládat mozaiku, kdo to vlastně byl. Úmyslně jsem použil slovo "skládat" místo "poskládat", protože chci vyjádřit, že vykreslit kohokoli a zvláště lidi "interesantní, či jak se také někdy říká renesanční" je proces, který nelze nikdy považovat za úplně uzavřený - vždy se může objevit informace, která obraz daného jedince obohatí, upřesní cosi či leckdy všechno nějak posune. A právě to se mi teď stalo s "Hubertem", protože jsem sice znal informaci už před časem zveřejněnou na stránkách Maratonklubu (ZDE), ale jak jsem si dal do vyhledávače jméno, tak na mě vyskočil Huber Šulák "nakladatel". No bez záruky, ale vypadá to tak, že je to jedna a ta samá osoba. Vezmeme-li, že se narodil 1906, tak za tý 1. republiky musel taky něco dělat, včetně války. Ty informace o jeho aktivitách v atletickém funkcionářském světě pokrývají dobu poválečnou, což nelze nespojit s dobou padesátých let. Od roku 1945 do roku 1977, kdy Hubert Šulák umírá, to je 32 let. Přitom na konci války mu bylo 39 let a tedy co dělal, kromě běhu, zamlada ? No nejspíš byl tím nakladatelem a vydavatelem "Edice: Krásný román". Koneckonců rokem narození jde o generaci mým prarodičů, kteří se narodili ještě za Rakouska -uherska a 1. republiku zažily v plné síle. No a poválce měli, jak se říká, do penze ještě daleko.       

Pokud si podrobněji prohlédnete odkaz vygůglený jako "fotografie Huberta Šuláka", budete, řekl bych, přímým účastníkem "globalizačního nářezu", který alespoň pro mě je něčím mezi reálnou historií a science-fiction. A použiju-li přirovnání ze světa výtvarného umění, tak něco mezi Josefem Ladou a Salvátorem Dalím.  

http://www.databazeknih.cz/edice/krasny-roman-martin-feuchtwanger-hubert-sulak-4731/strana-11

 

http://www.pitaval.cz/vydavatel/2176-hubert-sulak#axzz3Ym2hayQi

 

https://www.google.cz/search?q=Hubert+%C5%A0ul%C3%A1k&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-9NBVdqYMorvUuHvgfAN&ved=0CCMQsAQ&biw=1366&bih=635

 

Hubert Šulák, * 6.9.1906, atletický funkcionář, v letech 1950-1966 sekretář sekce lehké atletiky ÚV ČSTV. Mezinárodní rozhodčí chůze IAAF, 1950-1972 člen chodecké komise IAAF. Rozhodoval chůzi na OH 1960, 1964 a 1972 a na 7 ME v letech 1950-1971. Zasloužil se o rozvoj čs. sportovní chůze v 50. a 60. letech minulého století. Nositel vyznamenání „Veteran IAAF“.