Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROZHOVOR LIBEČOVSKÁ „14“

6. 2. 2013

Rozhovor s Mikulášem Pomalým po doběhu Libečovské „14“,
ptal se Miloš Kmuníček.

Tak Mikuláši, jaké jsou první pocity po doběhu, na tvářích všech běžců v cíli bylo vidět úsilí, s kterým finišovali, a samozřejmě vyčerpání?

Tak určitě. Vyčerpání bylo obrovský. Všichni jsme do toho dali srdíčko.

A hlavně asi ten závěrečný kopec dal zabrat, ne?

Tak určitě. To je tady vždycky ta největší soda, dneska navíc hodně teplá. Taky jsem chvílema šel, to se nedalo jinak...i za cenu, že mě pár lidí předběhlo... jako například Dan Kupidlovský, Vašek Klos nebo Franta Tůma, ti vyhráli svoje věkový kategorie. Dokonce se přede mě dostal i první šedesátník Petr Janový z Plzně. Jak říká Katka Neumannová, ten závěrečnej kopec byl na krev a hodně o morálce. A takhle tady dneska běželi všichni.

Takže asi největším problémem bylo to horko?

Tak určitě. Není to sice maraton, ale i na čtrnáctce se můžeš zatavit. Třeba dneska Pavel Vinš ve srovnání s minulejma závodama - jak se říká – zaostal za svejma možnostma. Sokolové si taky moc nenačechrali pírka. Vladimír se prej včera zavodňoval tím bylinkovým pramenem z Karlových Varů a Ben asi nenačasoval formu, protože jak to tak vypadá, vrchol prohýřil minulej tejden při tréninku, kdy zbytečně furiantsky předbíhal v kopcích svého trenéra jedoucího na kole. Na druhé straně, horko nehorko, Franta Tůma se zlepšuje tejden od tejdne... kdybysme nebyli napojený na stejnej vodovod, řek bych, že mu doma z kohoutku teče živá voda.

S organizací závodu je asi spokojenost?

Tak určitě. Jako vždycky perfektní. Organizátoři z Maratonklubu Kladno sáhli opět po osvědčeném receptu a opřeli se o ženy v čele s paní ředitelovou Tlustou (Láda Tlustý ředitel závodu, pozn. red.) a paní prezidentovou Tůmovou (František prezident MK Kladno, pozn. red.). A díky verandě hospody v Podkozí je kde si po doběhu sednout a dát si pivo a víc si ani nelze přát.

Jak hodnotíš letošní sportovní úroveň závodu?

Tak určitě vysoko. Především je nutné zdůraznit, že jsou to vlastně dva poháry v jednom.

Tomu nerozumím?

Libečovská „14“ je zařazená jak do Poháru běžců Kladenska a Rakovnicka, tak do Poháru Sokola Unhošť. Takže závodníci se pod přívalem bodů doslova prohýbali. Dan Kupidlovský po trojnásobně bodovaném Tříkrálovém maratonu v Unhošti vyhrál i dvojnásobně bodovaný Libečov a zdá se že má našlápnuto na celkové prvenství sokolského poháru. Svým letošním vítězným časem v Libečově však Dan lehce zaostal za loňským časem Pepy Podušky, který se letos místo do Podkozí vydal vyhrát na Klínovec běh do vrchu (Perštejn - Klínovec, 17 km, pozn. red.)

A bylo letos ve srovnání s minulými ročníky něco vyloženě nového?

Tak určitě. Je třeba vypíchnout účast sedmi žen (vyhrála Iva Ducháčková ze Sokola Unhošť, pozn. red.) a účast Standy Pípala na závěrečném vyhlášení ( 2. do 39 let, pozn. red.), protože tím jak si dal pivo, nestačil hned po doběhu odjet, jak je u něj obvyklé.

Takže blahopřeju k výkonu a příští rok to snad bude ještě rychlejší.

Tak určitě. Se srdíčkem a trochou toho štěstíčka určitě.

Děkuji za rozhovor.
Podkozí 14.7.2007