Jdi na obsah Jdi na menu
 


Louštín

25. 1. 2013

Kopec zvaný Louštín má podobu hřbetu, protaženého ve směru západ - východ. Je to svědecký vrch, tvořený křídovými slínovci a jílovci,se dvěma vrcholy. Kromě hlavního a vyššího (537m), je na východní straně Malý Louštín (526m). V terénu rozeznáváme asi 100m dlouhý val a příkop - doklad o tom, že tu v dávné minulosti stávalo opevněné sídlo. O co vlastně šlo a v jaké době vzniklo, o tom není zcela jasno. Podle některých odborníků jde o pozůstatek pravěkého hradiště zřejmě z pozdní doby halštatské, jiní sem kladou existenci loveckého či strážního středověkého hradu louštína či Lauernsteinu z 1. poloviny 13. stol., v r. 1506 uváděného jako pustý. Jemu jsou připisovány i opukové kameny v dochovaných základech hradební zdi. Z vrcholu kopce je nádherný výhled. 

Pokud si někdo ze čtenářů položil jako já při čtení článku o Louštíně otázku, co že to znamená to označení svědecký vrch, tak odpověď lze hledat třeba ve wikipedii zde

Rovněž si dovolím doplnit předchozí text o informaci, že zmiňovaná doba haltštatská je zhruba 7. stol. př. n. letopočtem, což však my čtenáři Toulek Českou minulostí víme...i když zapomínáme.

MK.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář