Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. ročník očima ředitele závodu, aneb pár otázek pro Miloše

2. 2. 2013
(převzato z webu Sokola Unhošť)

1/Takže Miloši, 3.ročník Rozdělovského ¼ maratonu je již minulostí. Závod má, jak jsem si všiml, stoupající účast, závodníci i když trať je vcelku těžká, jsou s tímto závodem spokojeni. Tak jak je spokojený ředitel?

Miloš: Závod je koncipován jako mimovíkendová akce, koná se ve čtvrtek v druhé půlce srpna od 18:00, čímž je dán komorní ráz běhu zamýšleného něco jako „rychlý trénink“ kladeňáků a rozdělováků zvláště. Trať jsem nevybíral, trať si jaksi přirozeně vybrala mě. Kilometr od startu bydlím už 23 let a na lesní cesty , kde se běží čtvrtmaraton, jsem se vrátil před pěti lety , v osmdesátých letech jsem zde popobíhal ve svých triatlonových dobách. Na jedné straně jsem spokojen, když přijdou kamarádi z Maratonklubu se se mnou proběhnout, na straně druhé zájem i vzdálenějších běžců potěší.

Mikuláš: Když jsou spokojený závodníci, tak je spokojený i ředitel, že jo. Pravda je, že si jako ředitel závodníky nevybírám, kdo přijde, ten přijde. Samozřejmě, kdyby se mi někdo obzvlášť nelíbil, tak mu číslo nedáme.

2/ Na všech závodech zde v okolí, kde se objeví Pepa Poduška je již téměř o vítězi rozhodnuto. Ne jinak tomu bylo i na Tvém závodě. Já sám jsem letos neběžel, byl jsem na trati na 2 místech podívat jako divák a závod měl jednoznačný průběh. Vepředu spokojeně běžící Pepa a za ním uštvaní „lovící psi“. Ovšem bez úspěchu a náskok se stále zvětšuje a to mi ještě Pepa během závodu prozradil, že na ně v Kameňáku čekal. Co si o tom myslíš? Je normální, že tento 45letý veterán, zaběhne rekord tratě , popovídá si s diváky a druhému - o 12 let mladšímu - uteče o 1:30 min ?

Miloš: Pepa je špička na republikové úrovni, zejména v bězích do vrchu. Soupeřů moc nemá, ale třeba s Dúbravčíkem, Milošem Smrčkou ( což je mimochodem padesátník) a podobnými legendami se už proběhne vyrovnaně, v našich končinách je tím vrcholem pomyslné pyramidy, jejíž základnu tvoříme my průměrní, ale stejně nadšení.

Mikuláš: Pepu můžete obdivovat, závidět mu, fandit mu nebo na něj můžete pískat, ale doběhnout jej zkrátka nemůžete.

3/ Často mi posíláš rady jak zdokonalit závod, třeba běžet pozadu, nebo poslepu, odstranit lávky přes potoky a jiné cenné rady. Tvůj závod byl ale silně konzervativní, nenašel jsem tam žádné nějaké takové vylepšení. Připravuješ nějakou inovaci pro příští rok ?

Miloš: Přesně v daném duchu od prvopočátku o něčem takovém uvažuji a sice na Kameňák, což je asi dvěstěmetrové prudší stoupání, plánuji umístění několika cedulí s nápisy jako třeba:
  • tak už to rozbal
  • pořádně dejchej
  • eště kousek
  • eště kleště
  • už to bude
  • jo!

 

Mikuláš: Jednám se sponzorem a současně s poliklinikou o nákupu smečky dobrmanů, kteří by řádně vyhladovělí vybíhali tak minutu po startu …

4/ Minulé dva ročníky jsi se zúčastnil aktivně jako běžící ředitel. Letos jsi ale neběžel. Proč ?

Miloš: Jednak potřebuji dát odpočinout levé noze, která se ozývá, a také přeci jen člověk myslí při běhu na to, jestli v cíli všechno funguje jak má a tak úplně bezstarostně si to neužije.

Mikuláš: Tuhne mě levý stehno, táhá pravej hamstring, píchá na boku, vnější levý koleno bolí jako čert, pravý vnitřní je teda vyjímečně dobrý, ale do levýho chodidla mi po pár metrech běhu bere křeč, občas mám takový divný bušení… a já celej taky nestojim za nic.

5/ A ještě nám prozraď Tvé běžecké i neběžecké plány do budoucnosti.

Miloš: Pokud mi zdraví dopřeje možnost delšího souvislého běhání, tak ještě bych rád vylepšil své osobáky třeba na desítku, na Krušovickej soudek, na hodinovku a samozřejmě na maraton. Zatím mi vždycky stoupající výkonnost přerušila nucená přestávka pro nějakou bolístku. S přibývajícím věkem se osobáky budou pomalu vzdalovat. Organizátorsky se rýsují úvahy o běhu na nově vybudovaných cestičkách v Sítenském údolí, tedy Alice uvažuje… takže s tím bych mohl pomoci, ale vedle těch pro, má ta Sítenská trasa i svá proti, takže uvidíme.

Mikuláš: Hele, já nic neplánuju, jdu do toho jak se vyspim, že jo. Ono to totiž vyjde nastejno, vždycky když jsem něco plánoval, tak se něco semlelo, něco do toho přišlo, někde mě píchlo, takže to plánování stejně nevyšlo.Pak je člověk akorát zklamanej, že to nevyšlo. Takhle nic neplánuju a občas jsem naopak příjemně překvapenej, že se něco povedlo.

Za všechny návštěvníky našich stránek Ti děkuji
Ben

PS: Za Miloše odpovídalo jeho lepší (Miloš) a horší (Mikuláš) JÁ